CONTACT

Spataderbehandeling volgens Muller

Deze pagina beschrijft de operatieve behandeling van spataders volgens de methode van Muller. Over de oorzaak van spataders, aanvullend onderzoek en over de verschillende klachten die kunnen voortvloeien uit spataders, bestaat een aparte brochure. Deze is verkrijgbaar bij de Spataderpolikliniek en de polikliniek Dermatologie. Vraag naar de folder 'Spataderen' van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venerologie. De folders van de vereniging zijn te lezen via www.huidarts.info

 

De ingreep wordt vooral uitgevoerd bij grotere spataders (zijtakken). De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en wordt poliklinisch uitgevoerd. Direct na de ingreep kunt u naar huis.

 

Mochten er nog kleinere spataders overblijven, dan kunnen deze in de loop van de tijd eventueel worden weggespoten. Ook over het wegspuiten van spataders bestaat een brochure 'Scleroseren van de spataderen'. Deze kunt u vinden op de Zuyderland website. Aan deze behandeling zijn kosten verbonden; hierover leest u meer in de brochure.Voor de behandeling

 

In de meeste gevallen vindt voorafgaand aan deze ingreep een echo onderzoek van de benen plaats. Met dit onderzoek worden grotere, met het blote oog onzichtbare spataders opgespoord. Deze grotere spataders kunnen de oorzaak zijn van de kleinere zichtbare spataders. Soms moeten eerst de grotere spataders behandeld worden voordat de kleinere takken van spataders kunnen worden behandeld. U wordt daarover geïnformeerd bij het opstellen van uw behandelplan. 

 

U wordt op een wachtlijst geplaatst. De wachttijd varieert en kan oplopen tot enkele maanden. Omdat u maar kortdurend een verband krijgt (zie verder) wordt deze behandeling ook ’s zomers uitgevoerd.

 

Als u overgevoelig bent voor verdovingsvloeistof of desinfecterende middelen meld dit dan van tevoren aan uw arts.

 

Wat kunt u zelf doen voor de behandeling?

 

Het is nuttig om, als u de benen wilt ontharen, dit één of twee dagen van tevoren te doen.

 

 • Gebruik geen crèmes meer op het been vanaf de dag voor de behandeling. Anders hechten de pleisters niet goed.

 •  

 • Neem ruim zittende schoenen en pantalon mee i.v.m. het verband.

 •  

 • Wanneer u overgevoelig bent voor pleisters, verdovingsvloeistof of desinfecterende middelen moet u dit van tevoren aan de arts doorgeven. 

 •  

 • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, meld dit dan aan de arts. 

 

 

Voorbereiding


De behandeling vindt plaats op de Spataderpolikliniek, tenzij anders aangegeven. U doet alle kledingstukken die de benen bedekken uit (broek, kousen, rok). Vervolgens gaat u staan en tekent de arts de spataders op het been af met een speciale inkt. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel.

 

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U krijgt daarvoor meerdere injecties op de plaats waar de spataders worden verwijderd. De huid van het been wordt gedesinfecteerd en rondom het operatiegebied afgedekt met steriele doeken. 

 

 •  


Tijdens de behandeling

 

Vervolgens worden er kleine sneetjes (2 - 3 mm) in de huid naast de spatader gemaakt. Met kleine haakjes worden de aders er uitgehaald. Meestal kan worden volstaan met een 10-tal sneetjes. In principe is de operatie niet pijnlijk maar u voelt wel dat men aan het been bezig is. Mocht het toch pijnlijk zijn, dan kan extra verdovingsvloeistof worden toegediend.

 

Na afloop worden de wondjes dichtgeplakt met een steriele pleister. Hechten van de sneetjes is niet noodzakelijk. Om te voorkomen dat een nabloeding of stolsel optreedt in het operatiegebied wordt het been ingepakt met een stevig verband.


Na de behandeling

 

 • Na minimaal drie dagen mag u het stevige verband verwijderen, tenzij anders door de behandelend arts aangegeven. Na een week zijn de wondjes genezen en kunt u de steriele pleistertjes verwijderen.

 

Wij adviseren na de behandeling niet zelf auto te rijden

 

Wat kunt u zelf doen na de behandeling?

 

 • Wij adviseren u om niet alleen naar het ziekenhuis te komen. Neem iemand als begeleider mee. U kunt in principe normaal lopen maar dit kan door het verband soms lastig zijn.  

 •  

 • U kunt uw werkzaamheden verrichten. Sporten raden wij af omdat hierbij de kans bestaat dat het verband verschuift. Wandelen en fietsen mag wel.

 •  

 • Als het verband verschoven is of knelt, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek. U kunt dan een afspraak maken om uw been opnieuw te laten verbinden.


Mogelijke bijwerkingen:


De risico’s bij een Muller ingreep zijn gering. De meest voorkomende zijn een geringe bloeduitstorting, een nabloeding, een wondinfectie of een aderontsteking. Veelal verdwijnen deze klachten binnen twee weken. Soms wordt ook een tijdelijke, plaatselijke reactie (roodheid en blaarvorming) gezien, veroorzaakt door de gebruikte injectievloeistof of door het (te strakke) verband. Zeer zelden wordt een zenuwtakje in de huid beschadigd waarna een stuk huid wat dovig kan aanvoelen.

 

Bij complicaties ten gevolge van uw onderzoek kunt u tijdens kantooruren bellen met de spataderpolikliniek. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp locatie Heerlen (088 – 459 2800).

 

Bij complicaties ten gevolge van uw onderzoek kunt u tijdens kantooruren bellen met de spataderpolikliniek. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp locatie Heerlen (088 – 459 2800).


Prijslijst

Per been  € 600 

Spataderbehandeling volgens Muller

Wordt al vanaf

€ 600

behandeld

 Deze prijzen zijn prijsindicaties. De behandelend arts bespreekt vooraf aan de behandeling de daadwerkelijke prijs met u.

Bekijk de prijzen
Per been   € 600 

Wordt al vanaf

€ 600

behandeld

Bekijk de prijzen